Skip to main content

Dinsdagmorgen 20 april bezochten de 26 leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar van de Sint-Janberchmansbasisschool in Outrijve de Tombeelmolen. Samen met juf Marianne beklommen ze de vier molenaarstrappen tot in de kap van de molen. Wist je dat de molenaar de wieken van de molen naar de wind kan richten?

Op een mistige dinsdagmorgen staan molenaar Freddy en gidsen Jozef en Joël de leerlingen op te wachten. Wat gebeurt er in de molen?  Hoe kan de molenaar de molen doen draaien? En hoe kan het dat en molen soms – als er wel wind is – niet draait. De leerlingen leren hoe graan in de molen tot bloem gemaald wordt. Er wordt zelfs even aan de verse bloem geproefd.

De wind is ons niet goed gezind, zonder een vleugje wind kan de molen niet draaien. Wel klimmen wel helemaal tot boven. De steile molenaarstrappen worden door alle leeringen overwonnen! Van de meelzolder en steenzolder tot de luizolder en kapzolder. Molenaar Freddy klimt op de wieken en demonstreert ons hoe de zeilen opgespand worden. Dankzij zijn speciale techniek kan hij gelukkig niet vallen.

De volgende weken gaan de leerlingen in de klas aan de slag met de Molenbrigade-koffer. De tandwielen vallen alvast in de smaak. Wie kan de grootste machine bouwen? Tijdens het labo wind ontdekken de leerlingen meer over windrichting en windkracht. Binnenkort kunnen we 26 jongens en meisjes toevoegen aan onze molenbrigade, misschien wordt er eentje later de molenaar op de Tombeelmolen? Opvolging lijkt verzekerd!