Beeuwsaertmolen

Bikschote

Introductiefilmpje

Info voor bezoek en uitleen

Type en functie

Type: staakmolen met gesloten voet
Functie: graanmolen

Omschrijving

De Beeuwsaertmolen in Bikschote dateert uit 1635. In 1830 ging de windmolen ten gevolge van een blikseminslag in vlammen op. Hij werd onmiddellijk heropgebouwd en daarna verkocht aan de familie Beeuwsaert. Door zijn hoge ligging op een wal vormde de molen tijdens de Eerste Wereldoorlog een ideale uitkijkpost. De Fransen noemden hem ‘le moulin bleu’. Tijdens de eerste gasaanval in 1915 werd de ‘Blauwe Molen’ volledig verwoest. Hij werd heropgebouwd met de delen van twee andere molens, wat hem meteen een van de grootste in de regio maakte. De Beeuwsaertmolen is sinds 1958 beschermd als monument. De molen was werkzaam tot in 1959. In 1976 viel hij ten prooi aan een zware storm. Sindsdien stond de molen er als een ruïne bij. In 2001 startte de ontmanteling en heropbouw van de molen. De nieuwe molen werd in 2010 ingehuldigd.

Ligging

Pilkemstraat 26a 8920 Bikschote (Langemark-Poelkapelle)
Bereken route

Reservatie

De molen is in herstelling, om veiligheidsredenen is er voorlopig geen bezoek mogelijk tot eind 2022. Check vanaf januari 2023 opnieuw.

Uitleenpost

Erfgoedcel CO7
via de uitleendienst

meer infooverzicht

Vraag financiële steun voor een molenbezoek met je klas!

Beroep je op het provinciale subsidiereglement ‘Bezoek aan West-Vlaamse erfgoedlocaties’. Daarmee kun je bepaalde kosten beperken zoals leerlingenvervoer en vergoedingen. Vergeet niet minstens 1 maand voor het molenbezoek je aanvraag in te dienen.

Meer info