Couchezmolen

Zarren

Info voor bezoek en uitleen

Type en functie

Type: stellingmolen
Functie: korenmolen

Omschrijving

Deze bakstenen stellingmolen is een kanjer in zijn soort: 25 meter hoog tot in de nok en daarmee de hoogste molen van België. Er zijn niet minder dan zeven zolders. De molen werd gebouwd in 1870 en is beschermd sinds 1944. In 1914 werd de molen onder toezicht van de Duitse militairen uitgebaat. Tijdens de bevrijding in 1918 bleef de molen praktisch ongedeerd, wat hoogst uitzonderlijk was: in de regio werden niet minder dan 13 andere molens vernield.

Na de oorlog werd de molen uitsluitend als graanmolen gebruikt, tot in 1949. In 1997 kwam de aftakelende molen in erfpacht van de gemeente Kortemark. Begin jaren 2000 werd hij grondig gerestaureerd en in ingericht als molenmuseum. Je vindt er onder andere info over de bestaande en al verdwenen molens op het grondgebied, de soorten molens en het proces van graan tot meel.

Ligging

Zarren-Lindestraat 51, Zarren
Bereken route

meer infonog meer infooverzicht

Vraag financiële steun voor een molenbezoek met je klas!

Beroep je op het provinciale subsidiereglement ‘Bezoek aan West-Vlaamse erfgoedlocaties’. Daarmee kun je bepaalde kosten beperken zoals leerlingenvervoer en vergoedingen. Vergeet niet minstens 1 maand voor het molenbezoek je aanvraag in te dienen.

Meer info