Rysselende molen

Ardooie

Info voor bezoek en uitleen

Type en functie

Type: stenen bergmolen
Functie: graanwindmolen

Omschrijving

Deze molen werd in baksteen opgebouwd in 1855 op de plaats waar sinds 1767 al een houten staakmolen gestaan heeft. De molen had oorspronkelijk een dubbele functie als olieslagmolen en als graanmolen. Die werden op een molenbelt of een berg opgetrokken.

De molen telde zo 5 verdiepingen of ‘zolders’: een oliekelder (in de belt), een oliezolder, een maalzolder, een steenzolder en een kapzolder. Onder de laatste molenaars Van Brabant en Monteyne, bleef de molen draaien tot 1969. Daarna installeerde een keramist-kunstenaar zijn atelier en woning in de molenbelt en haalde de moleninrichting er uit.

Vanaf 1996 trad een nieuwe fase in en onderging de molen een langdurige restauratie om in 2014 in volle glorie opnieuw maalvaardig in werking te treden. De Rijsselendemolen is nu terug een baken op een kruispunt van twee drukke wegen.

Ligging

Pittemsestraat 62, 8850 Ardooie
Bereken route

Reservatie molen

Via molenaar Lieven Braeckeveldt: 0498 108 633 of mail

meer infonog meer infooverzicht

Vraag financiële steun voor een molenbezoek met je klas!

Beroep je op het provinciale subsidiereglement ‘Bezoek aan West-Vlaamse erfgoedlocaties’. Daarmee kun je bepaalde kosten beperken zoals leerlingenvervoer en vergoedingen. Vergeet niet minstens 1 maand voor het molenbezoek je aanvraag in te dienen.

Meer info